Gyergyói Jazz Klub: Fekecs Ákos Project

akosfekecsproject kA Gyergyói Jazz Klub következő fellépője a Fekecs Ákos Project. A magyarországról érkező zenekar 2018. március 1-jén, csütörtökön este nyolc órától ad koncertet a gyergyószentmiklósi művelődési ház stúdiótermében.
A Fekecs Ákos Project 2017 júliusában alakult. Ákos azzal a céllal hozta létre a zenekart, hogy barátaival, zenésztársaival közösen megvalósítsa saját zenei elképzeléseit.
A műsor tulajdonképpen a hamarosan megjelenő szólólemezének anyagát foglalja magába, csak teljesen más köntösbe bújtatva. A műveket öt szólamú kompozíciókra dolgozta ki, EWI szaxofon/alt szaxofon, billentyű, gitár, basszusgitár, dob hangszerelésben. A leglágyabb jazz harmóniáktól, világzenei elemektől a fúziós lüktetéseken és páratlan ütemeken keresztül egészen az agresszív megszólalásig minden megtalálható a zenéjükben. Így műfaji besorolása igen sokrétű. A csapat hangzását nagyban meghatározzák az általuk használt elektronikus hangszínek és a széles skálán mozgó dinamikatartományuk, nyitott, energikus játékmódjuk.

Bővebben: Gyergyói Jazz Klub: Fekecs Ákos Project

A Viszkis / Újabb filmvetítés Gyergyószentmiklóson

viszkisplakatA Vándormozinak köszönhetően február 20-án, kedden este hét órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében ismét megtekinthető Antal Nimród filmje, A Viszkis.

A film cselekményének alapját Ambrus Attila, csíkszeredai származású, magyarországi bankrabló igaz története képezi. Az alkotást január 26-tól forgalmazza a Taylor Projects a Cinema City bukaresti és romániai filmszínházaiban, valamint más mozikban.

A Vándormozi kezdeményezés keretében a film eljut olyan településekre is, ahol nincs mozi.

A filmvetítésre a jegy ára ezúttal 15 lej, azonban ezt nem követi közönségtalálkozó. Elővételben a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában váltható. Továbbá megvásárolható online a Vándormozi oldalán: https://avandormozi.ro/products. Egyik sem helyjegy, tehát az érkezés sorrendjében választhatnak helyet a nézők.

Bővebben: A Viszkis / Újabb filmvetítés Gyergyószentmiklóson

Háromszék Táncegyüttes: Mundruc

Mundruc plakat web kisebbMartin György emlékére

Gyergyószentmiklóson vendégszerepel február 25-én a Háromszék Táncegyüttes, a Mundruc című produkciót mutatják be vasárnap este hát órától a művelődési ház színháztermében.
A jegy ára 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Elővételben a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás a 0266/361.992-es vagy a 0787/755.294-es telefonszámon.

Negyven éve, 1977-ben hunyt el az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a Nádas menti, vistai Mátyás István Mundruc (1911-1977). Mátyás István Mundruc páratlan tánctudásáról, virtuóz, rendkívül gazdag motívumkincsű legényes táncáról elsőként Molnár István készített filmfelvételt 1941-ben. Molnár István tanítványa, Martin György (1932-1983) ennek hatására kezdett el Mátyás István legényesével foglalkozni. Mint Martin György írja[1]: „1954 nyarára végül már megfejtettem, s mozdulatról-mozdulatra pontosan meg is tanultam a filmen lévő táncrészleteket, majd a zenei periódusok és a világosan kirajzolódó táncszakaszok összefüggésének rekonstrukcióját is megkíséreltem, mégpedig a lőrincrévi Karsai Zsigmond és a marosbogáti Fülöp Ferenc táncos népművészeink pontozójának analógiájára támaszkodva. Ekkor azonban még nem tudtam, hogy a kalotaszegi és a Maros vidéki férfitáncok struktúrája és ritmikája jelentősen különbözik. A megfejtés így hibásan sikerült, mert a legényes nyolcütemes zenei periódusaira a kalotaszegi táncszakaszokat kétütemes eltolódással „húztam rá”, vagyis Mátyás szinkópás ritmusú vistai kezdőmotívumát a lőrincrévi pontozó hasonló záró ritmikája miatt szakaszzáró formulaként értelmeztem.”

Bővebben: Háromszék Táncegyüttes: Mundruc

Party Brass Band

PARTY BRASS BAND plakat kisebbA Party Brass Band ad koncertet február 22-én, csütörtökön este hét órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében. A kilenc tagból álló együttes, 2016 tavaszán alakult Csíkszeredában. Közülük többen aktív zenetanárok, azzal a céllal alapítottak zenekart, hogy megismertessék a fúvós hangszerek színességét, technikáját a közönséggel. Repertoárjukat ismert slágerek alkotják 80-as évek zenéjétől egészen napjainkig, de előszeretettel játszanak klasszikus zenei átiratokat is.

A zenekar tagjai

Anghel Melodin, Bálint István, Bálint Sándor – trombita
Berze Albert – trombita és mellophone
Benedek Szilamér (tenor), Illés Zoltán (bariton) – szaxofon
Sándor László – harsona
Bálint István – tuba
Csiszér László – dobok

Bővebben: Party Brass Band

Gyergyószentmiklóson A Viszkis

viszkisplakatAz Antal Nimród (Metallica, Predators) által rendezett produkciót január 26-án mutatják be a romániai filmszínházakban és A Vándormozi műsorán. Gyergyószentmiklóson január 28-án, vasárnap délután háromórától és este hét órától tekinthető meg a művelődési ház színháztermében.
A film cselekményének alapját Ambrus Attila, csíkszeredai származású, magyarországi bankrabló igaz története képezi. Az alkotást január 26-tól forgalmazza a Taylor Projects a Cinema City bukaresti és romániai filmszínházaiban, valamint más mozikban.
A Vándormozi kezdeményezés keretében a film eljut olyan településekre is, ahol nincs mozi.
Amint a Kincsem című film iránti érdeklődés is bizonyította, ezzel a vetítési módszerrel is igény van a kistelepüléseken a magyar filmekre és a megtekintésükkel járó közösségi élményre.
Ambrus Attila több vetítésen is jelen lesz és közönségtalálkozókon is részt vesz – erről hamarosan részletes információkkal szolgálunk. 
A filmet 2017. november 23-án mutatták be Magyarországon, ahol hatalmas sikert aratott, az első hétvégén több, mint 65.000 nézőt vonzott. 2018 januárjáig hozzávetőleg már 300.000 tekintette meg.

Bővebben: Gyergyószentmiklóson A Viszkis

Farsangolás Gyergyószentmiklóson

farsang2018

Farsangi gyerektáncházba várja a kicsiket a szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ a művelődési ház stúdiótermébe február 9-én, pénteken délután fél hatkor.
Ezt követően, este hét órától a Maros Művészegyüttes Farsang napja ma vagyon... című műsorát mutatja be a színházteremben. Szórakoztató jellegű, humoros farsangi műsor, amelyben az autentikus marosszéki néptáncokat ötvözik a farsangi szokásokkal. Táncokat láthatnak több tájegységről is, de megnevettető jelenetekben is lesz részük, melyeket többek között a mezőfelei betyárok, farsang temetések, cigányjóslatok tesznek szórakoztatóvá. Énekel Kásler Magda. A Farsang napja ma vagyon… című előadás minden korosztályt megszólítva fogja jókedvre deríteni a nagyérdemű közönséget.
Tánckarvezetők: Törzsök Zsuzsánna és Nagy Levente-Lehel
Zenekarvezető: Moldován-Horváth István
Igazgató: Barabási Attila-Csaba
A jegyek ára 12 lej. Elővételben a művelődési központ irodájában válthatók.
Nyolc órától folytatódik a táncház. Zenél a Cika zenekar, táncházgazda: Boros Béla.
Vasárnap, február 11-én a Szent Miklós római katolikus templom előtt fél 12-kor gyülekeznek a hagyományőrző csoportok az immár hagyományos felvonulásra, amelyhez bárki csatlakozhat. A Népművészeti Alkotóház udvarán a Salamon Ernő Gimnázium diákjai bemutatják a farsangtemető ceremóniát, Cibere vajda és Konc király viadalát, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

Magyar Kultúra Napja

GOBE plakat 2018 kisebbA Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ ennek tiszteletére koncertet szervez. Január 22-én, hétfőn este hét órától a művelődési ház színháztermében ismételten köszönthetjük a budapesti Góbé zenekart. A 2016-es Szent Miklós Napokon ugyanis már bizonyítottak a fiúk.

A hattagú budapesti Góbé zenekar a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. Dalaik arányérzékről, iróniáról tanúskodnak, jól kihasználják a különböző műfajokban rejlő energiákat, hangulatokat. Egyaránt otthonosan mozognak a belvárosi klubokban, táncházakban és a fesztiválokon. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában. Két lemez dokumentálja, mindazt az elképzelést amit a zenekar tagjai a műfaj népszerűsítésének céljából elképzeltek.

Bővebben: Magyar Kultúra Napja