Táncház az öreg zenészekért

tanchaz oreg14-ben Gyimesben, az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján fogalmazódott meg az, hogy segíteni kellene azokon az idős zenészeken – valamennyiünk mesterein – akik elesettségük, betegségük folytán nem tudnak muzsikálást vállalni, eképp az öregeinknek néha a mindennapi kenyér előteremtése is gond.
2015-ben a fenti mottót egy brácsaforma kartondobozra nyomtattuk és táncházakban gyűjtést szerveztünk. Az adományokból a rászorultaknak élelmet vettünk, orvosi ellátásukat támogattuk.

       Az erdélyi táncházzenészek

Hagyományteremtő szándékkal, tavaly októberben Erdély több városában szerveztek táncházat Táncház az öreg zenészekért mottóval, amelynek bevételét a rászoruló zenészek megsegítésére fordították.
Gyergyószentmiklós idén is csatlakozott a kezdeményezéshez. Október 27-én, pénteken este nyolc órától a Szilágyi vendéglőben Karmazsin népi együttes húzza a talpalávalót, ahol szívesen fogadják adományaikat. Táncházgazda: Molnár Szabolcs prímás.

 

Falusi Mariann–Sárik Péter: Dalolva szép az élet, csak el ne dzsesszük!

SARIKPETER

Falusi Mariann és Sárik Péter Dalolva szép az élet, csak el ne dzsesszük! címmel ad koncertet 2017. november 15-én, szerdán este hét órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

Falusi Mariann és Sárik Péter 2009 óta játszanak együtt.

Első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be, hatalmas sikerrel.

Azóta több közös produkciót hoztak létre, de legjobban kettesben szeretnek játszani. Duó koncertjeik igazi zenei csemegék, előadásukban az ismert magyar és világslágerek, jazz örökzöldek, kuplék békésen megférnek egymás mellett, ők pedig boldogan csaponganak stílusok és korok közt, míg közönségük minden koncerten velük énekel.

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. A jegyek ára 20 lej. Helyfoglalás a 0266/361.992-es vagy a 0787/755.294-es telefonszámon.

 

 

36. Országjárók-Világjárók: Motorral az Adriáig

36 orszagjaro vilagjaro kisebb
Az Országjárók-Világjárók előadás-sorozat következő, 36. előadását október 25-én, szerdán 19 órától tartjuk a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.
 
Az előadás címe: Motorral az Adriáig
Előadók: Puskás Elemér és családja
 
A belépés ingyenes.
 
Szervező: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ
Partnerek: Figura Stúdió Színház, Gyergyói Hírlap, Hargita Népe, Székelyhon.ro, Gyergyó TV, Kelet Info Media Group, Gyergyói Kisújság, Marosvásárhelyi Rádió, morfondir.ro, Korabeli Erdély

Filmtettfeszt Gyergyószentmiklóson

filmtettgyergyoA Filmtett „születésnapi rendezvényeként” Kolozsváron megalapított Filmtettfeszt első kiadását 2001-ben szervezték meg.

A rendezvény célja az volt, hogy friss magyar filmeket vetítsenek le a kolozsvári közönségnek – olyan alkotásokat válogattak, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot akarttak biztosítani az erdélyi filmesek alkotásainak.

Az azóta eltelt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősítették a program erdélyi vonulatát is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek.

Gyergyószentmiklós először ad helyet a fesztiválnak. Október 8-án, vasárnap három nagyjátékfilmet mutatnak be a művelődési ház színháztermében.

Bővebben: Filmtettfeszt Gyergyószentmiklóson

Őszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásár

gazdanapos plakat-1

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ október 7-én megszervezi az Őszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásárt.

Kora délelőtt a zöldségpiac mellett, a Meszesek utcában helyi termelők kínálják ízes, színes portékájukat. A tíz órától kezdődő megnyitót követően az előadósátorban Simonfi Ildikó, a Székely Konyha munkatársa Befőzés, tartósítás címmel tart előadást, ezt követően 11 órától Ferencz Lehel kertészmérnök a Talajművelés, talajjavítás és talajgazdálkodás terén ad hasznos tanácsokat.

Fél kilenctől fél 11-ig a rendezvény helyszínén nevezhetnek a kistermelők, háziasszonyok, hobbiszakácsok a Kamramustrára. Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend, a  Szabadtűzi Lovagrend és a Székely Konyha szerkesztőségének tagjaiból álló szakmai zsűri értékeli a benevezett zakuszkákat, lekvárokat és savanyúságokat.

Az első Gyógynövény-felismerő vetélkedőt a Flórián család (Halasági Csibi Termékek) vezeti. A megnyitót követően délig fogadják az érdeklődőket a Meszesek utcában felállított sátornál.

Bővebben: Őszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásár