Gyergyószentmiklóson vendégszerepel az Ifjú Szivek Táncszínház: Hontalanítás

HONTALANITAS a2 2017q-1Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató előadásaiban is megmutatkozik. Gyergyószentmiklóson, november 21-én, kedden este hét órától a művelődési ház színháztermében a Hontalanítás című produkciót láthatják.
A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.
Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatlan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.
A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Elővételben a Figura Stúdió Színház jegypénztárában november 13-tól válthatók munkanapokon 15 órától 19 óráig.

Bővebben: Gyergyószentmiklóson vendégszerepel az Ifjú Szivek Táncszínház: Hontalanítás

37. Országjárók-Világjárók: Khan Tengri 7010 m

37 orszagjaro vilagjaro kisebbAz Országjárók-Világjárók előadás-sorozat következő, 37. előadását november 23-án, csütörtökön 19 órától tartjuk a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

Az előadás címe: Khan Tengri 7010 m

Előadó: Szabó Zoltán, Kobra

A belépés ingyenes.

Szervező: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Partnerek: Figura Stúdió Színház, Gyergyói Hírlap, Hargita Népe, Székelyhon.ro, Gyergyó TV, Kelet Info Media Group, Gyergyói Kisújság, Marosvásárhelyi Rádió, morfondir.ro, Korabeli Erdély

 

 

 

 

Gyergyói dallamok Kodály szerzeményeiben

kodalyplakatA Kodály-év gyergyói záróakkordjaként emlékkoncertre várjuk közönségünket november 8-án este hét órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében. Egyik leghíresebb népzenekutatónk és zeneszerzőnk, Kodály Zoltán azon gyergyói dallamai kerülnek terítékre, amelyek a munkásságát egy életre meghatározták. Kodály Erdélyben először Gyergyóban gyűjtött népzenét 1910-ben. Ennek a gyűjtőútnak egyik hozadéka számos népdalfeldolgozása is. Az emlékkoncert során, gyergyói zenészek közreműködésével szimbolikusan átevezünk a gyergyói dallamok hullámain az értől a tengerig.

Közreműködnek:

Bordos-Nagy Kinga: zongora
Kercsó Anna, Siklódi István Attila: ének
Benedek Tibor Magor: ének, gardony, előadó

Gyergyói adatközlők:

Balla Juliánna: ének
Bartalis Ferenc: hegedű
Szőcs János: furulya
Vizoli Demeter: ének

Műsoron: gyergyói forrású vokális Kodály szerzemények.

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. A koncertre érvényesek az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek. 
Jegyek ára: felnőtteknek 15 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 12 lej. Helyfoglalás a 0266/361.992-es vagy a 0787/755.294-es telefonszámon.

Táncház az öreg zenészekért

tanchaz oreg2014-ben Gyimesben, az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján fogalmazódott meg az, hogy segíteni kellene azokon az idős zenészeken – valamennyiünk mesterein – akik elesettségük, betegségük folytán nem tudnak muzsikálást vállalni, eképp az öregeinknek néha a mindennapi kenyér előteremtése is gond.
2015-ben a fenti mottót egy brácsaforma kartondobozra nyomtattuk és táncházakban gyűjtést szerveztünk. Az adományokból a rászorultaknak élelmet vettünk, orvosi ellátásukat támogattuk.

       Az erdélyi táncházzenészek

Hagyományteremtő szándékkal, tavaly októberben Erdély több városában szerveztek táncházat Táncház az öreg zenészekért mottóval, amelynek bevételét a rászoruló zenészek megsegítésére fordították.
Gyergyószentmiklós idén is csatlakozott a kezdeményezéshez. Október 27-én, pénteken este nyolc órától a Szilágyi vendéglőben Karmazsin népi együttes húzza a talpalávalót, ahol szívesen fogadják adományaikat. Táncházgazda: Molnár Szabolcs prímás.

 

Falusi Mariann–Sárik Péter: Dalolva szép az élet, csak el ne dzsesszük!

SARIKPETER

Falusi Mariann és Sárik Péter Dalolva szép az élet, csak el ne dzsesszük! címmel ad koncertet 2017. november 15-én, szerdán este hét órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

Falusi Mariann és Sárik Péter 2009 óta játszanak együtt.

Első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be, hatalmas sikerrel.

Azóta több közös produkciót hoztak létre, de legjobban kettesben szeretnek játszani. Duó koncertjeik igazi zenei csemegék, előadásukban az ismert magyar és világslágerek, jazz örökzöldek, kuplék békésen megférnek egymás mellett, ők pedig boldogan csaponganak stílusok és korok közt, míg közönségük minden koncerten velük énekel.

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. A jegyek ára 20 lej. Helyfoglalás a 0266/361.992-es vagy a 0787/755.294-es telefonszámon.

 

 

36. Országjárók-Világjárók: Motorral az Adriáig

36 orszagjaro vilagjaro kisebb
Az Országjárók-Világjárók előadás-sorozat következő, 36. előadását október 25-én, szerdán 19 órától tartjuk a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.
 
Az előadás címe: Motorral az Adriáig
Előadók: Puskás Elemér és családja
 
A belépés ingyenes.
 
Szervező: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ
Partnerek: Figura Stúdió Színház, Gyergyói Hírlap, Hargita Népe, Székelyhon.ro, Gyergyó TV, Kelet Info Media Group, Gyergyói Kisújság, Marosvásárhelyi Rádió, morfondir.ro, Korabeli Erdély