Rákász Gergely: Reformation 500

rakaszplakat kisebbRákász Gergely 15 évesen, Magyarország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1000 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. Egy Koncert Kékben című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. Bachalley projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. VíziZene című produkciója a Dunán és a Rajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úticélja. Iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 50 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgonazenével. Hét szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa, Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

A gyergyószentmiklósi hangversenyről

Luther Márton izgalmas történelmi személyiség volt. Józanészben, kitartásban, elvhűségben, jó szándékban, érdemi problémamegoldásban feladja a leckét mindannyiunknak. Dehogy akart Ő reformálni! Csak olyan jól akarta végezni a dolgát, ahogy erejéből képes. Aztán – ahogy a történelemben sokszor – az események felgyorsultak, léptékük megnőtt, és más irányt vettek.

A reformáció közelgő ötszázadik évfordulója alkalmából Luther életéről és koráról szól ez a műsor.

A történelem viharát Mozart nagy f-moll Fantáziája, a virágzás, és ellenreformáció korát Bach muzsikája, a következő generációkra gyakorolt hatását César Franck gyönyörű a-moll Korálfantáziája mutatja be. Ezeket és a többi megszólaló remekművet is Papp Norbert festőművész külön erre az alkalomra készült, mozgó, történelmi, vetített rajzai kísérik. A látványkoncert tehát egyszerre zenei és esztétikai élmény miközben a kommentárokkal könnyebben helyezzük el magunkat a történelem ezen szakaszában.

Bővebb információk:http://www.rakaszgergely.hu/

Időpont: 2017. október 5., csütörtök 19 óra

Helyszín: Gyergyószentmiklós, művelődési ház színházterme

Jegyelővétel: a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás: a 0266/361 992 illetve a 0787/755 294 telefonszámokon.

A koncertre érvényesek az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek.

Jegyek ára: felnőtteknek 15 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 12 lej.