Őszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásár

gazdanapos plakat-1

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ október 7-én megszervezi az Őszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásárt.

Kora délelőtt a zöldségpiac mellett, a Meszesek utcában helyi termelők kínálják ízes, színes portékájukat. A tíz órától kezdődő megnyitót követően az előadósátorban Simonfi Ildikó, a Székely Konyha munkatársa Befőzés, tartósítás címmel tart előadást, ezt követően 11 órától Ferencz Lehel kertészmérnök a Talajművelés, talajjavítás és talajgazdálkodás terén ad hasznos tanácsokat.

Fél kilenctől fél 11-ig a rendezvény helyszínén nevezhetnek a kistermelők, háziasszonyok, hobbiszakácsok a Kamramustrára. Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend, a  Szabadtűzi Lovagrend és a Székely Konyha szerkesztőségének tagjaiból álló szakmai zsűri értékeli a benevezett zakuszkákat, lekvárokat és savanyúságokat.

Az első Gyógynövény-felismerő vetélkedőt a Flórián család (Halasági Csibi Termékek) vezeti. A megnyitót követően délig fogadják az érdeklődőket a Meszesek utcában felállított sátornál.

Kiderül, idén kinél termettek a legnagyobb zöldségek, gyümolcsök. Fél kilenctől 11 óráig fogadják az óriásterméseket. A kategóriagyőztesk ezúttal is bekerülnek a Gyergyószentmiklósi Nagy Gazdakönyvbe. A termények 13 óráig közszemlén tekinthetők meg, tulajdonosaik ezt követően hazavihetik, vagy felajánlhatják a Termésszekérbe. Egy órakor hirdetjük ki a Kamramustra és az Óriástermések vetélkedőjének eredményeit. Várhatóan ekkora elkészül a tavalyinál is nagyobb túróspuliszka!

Ezúttal az Szent Márton Alapítvány által működtetett Szeretetkonyha javára gyűjtünk adományokat. A termésszekérbe nyolc órától 14 óráig helyezhetik el adományaikat. A rendezvény ideje alatt forgalomkorlátozásokra számíthatnak a gépkocsivezetők, megértésüket köszönjük!

Program

8:00–14:00 Terményszekér a Szent Márton Alapítvány által működtetett Szeretetkonyha javára, zöldségpiac bejárata

8:00–14:00 Hagyományos és helyi termékek kiállítása és vására

8:30–11:00 Óriástermések vetélkedője

8:30–10:30 Kamramustra – benevezés

Keressük a legízletesebb zakuszkát, lekvárt és savanyúságot, recepttel együtt – a benevezett finomságokat szakmai zsűri értékeli.

10:00 Ünnepi köszöntő és áldás

10:00–12:00 Gyógynövény-felismerő vetélkedő

10:30 Simonfi Ildikó: Befőzés, tartósítás című előadása, előadósátor

11:00 Ferencz Lehel: Talajművelés, talajjavítás és talajgazdálkodás című előadása, előadósátor

13:00 A Kamramustra és az Óriástermések vetélkedőjénekeredményhirdetése

 

Kísérőrendezvény:

  • Kisteljesítményű mezőgazdasági gépek és kerti szerszámok bemutatója és vására

 

Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Partnerek: Székely Konyha, Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend, Szabadtűzi Lovagrend, Halasági Csibi Termékek, Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt

Támogatók: Izsó Universal Com Kft., Amigo & Intercost Kft., Robi Konyha, Opal Agrotur Kft. Gazdabolt, Almi Rom Kft., Profi Szaki Mixt Kft., Szilágyi Vendéglő

MédiapartnerekHargita Népe – Székely Konyha, Gyergyó Tv, Székelyhon.ro, Gyergyói Hírlap, Kelet Info Media Group, Gyergyói Kisújság, Erdély.ma, Morfondír.ro