Magyar Kultúra Napja

GOBE plakat 2018 kisebbA Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ ennek tiszteletére koncertet szervez. Január 22-én, hétfőn este hét órától a művelődési ház színháztermében ismételten köszönthetjük a budapesti Góbé zenekart. A 2016-es Szent Miklós Napokon ugyanis már bizonyítottak a fiúk.

A hattagú budapesti Góbé zenekar a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. Dalaik arányérzékről, iróniáról tanúskodnak, jól kihasználják a különböző műfajokban rejlő energiákat, hangulatokat. Egyaránt otthonosan mozognak a belvárosi klubokban, táncházakban és a fesztiválokon. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában. Két lemez dokumentálja, mindazt az elképzelést amit a zenekar tagjai a műfaj népszerűsítésének céljából elképzeltek.

Bővebben: Magyar Kultúra Napja

Amabile Trió

AMABILE TRIO plakat kisebbAz Amabile Trió 2018. január 18-án, csütörtökön este hét órától ad koncertet a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.
A trió 2012-ben alakult, alapító tagjai lelkes, fiatal zenetanárok, akiknek céljuk, hogy a mindennapi oktatás mellett tehetségüket a koncerttermek falai közt kamatoztassák. A tagokat egy közös cél vezéreli, mégpedig a hegedű, cselló és zongora, gazdag irodalmának bemutatása és megismertetése a közönséggel.

A zenekar tagjai:
Péter Ernő – hegedű
Lázár Zsombor – cselló
Polgár Szabolcs – zongora

Műsoron
Francesco Maria Veracini – g-moll szonáta
Pablo de Sarasate – Caprice Basqve
Edward Elgar – Salut d'Amour
Frederich Chopin – a- moll keringő
Handel- Halvorsen – Passacaglia
Francesco Maria Veracini – Largo
Georg Friedrich Handel – g-moll szonáta

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában január 8-tól válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. A koncertre érvényesek az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek. Jegyek ára: felnőtteknek 15 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 12 lej. Helyfoglalás a 0266/361.992-es vagy a 0787/755.294-es telefonszámon.

 

Városi Szilveszter

borito szilveszter

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ szabadtéri szilvesztert szervez a művelődési ház előtti téren.
Az év utolsó napján szeretettel várunk mindenkit az óév búcsúztatójára és az új esztendő köszöntésére. A rendezvény negyed 12-kor a sepsiszentgyörgyi Trend5 koncertjével kezdődik. A  zenekar tagjai különböző, jól ismert és sikeres zenekarokból verbuválódtak, korábban már játszodtak együtt különböző formációkban, ebben a felállásban 2015 óta muzsikálnak. Tagjai: Lovas Szende – ének, Biró Arpád – ének, Boldizsár Lehel – billentyű, vokál, Lovas Lala – basszusgitár, ének, Müller Arnold – gitár, vokál, Váradi Attila – dobok.
Éjfél előtt néhány perccel az egyházi és városi elöljárók mondanak rövid köszöntőt, pontban éjfélkor kezdődik a tűzijáték, utána, immár hagyományosan támogatóink jóvoltából kisorsolunk számos meglepetést és a szerencsemalacot. A tombola ingyenes, a szervezők, önkéntesek osztják ki a helyszínen. Az Új év első órájában folytatódik a Trend5 koncertje, lévén évről-évre egyre többen vesznek részt a Városi Szilveszteren.

 

37. Országjárók-Világjárók: Khan Tengri 7010 m

37 orszagjaro vilagjaro kisebbAz Országjárók-Világjárók előadás-sorozat következő, 37. előadását november 23-án, csütörtökön 19 órától tartjuk a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

Az előadás címe: Khan Tengri 7010 m

Előadó: Szabó Zoltán, Kobra

A belépés ingyenes.

Szervező: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Partnerek: Figura Stúdió Színház, Gyergyói Hírlap, Hargita Népe, Székelyhon.ro, Gyergyó TV, Kelet Info Media Group, Gyergyói Kisújság, Marosvásárhelyi Rádió, morfondir.ro, Korabeli Erdély

 

 

 

 

Gyergyószentmiklóson vendégszerepel az Ifjú Szivek Táncszínház: Hontalanítás

HONTALANITAS a2 2017q-1Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató előadásaiban is megmutatkozik. Gyergyószentmiklóson, november 21-én, kedden este hét órától a művelődési ház színháztermében a Hontalanítás című produkciót láthatják.
A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.
Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatlan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.
A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Elővételben a Figura Stúdió Színház jegypénztárában november 13-tól válthatók munkanapokon 15 órától 19 óráig.

Bővebben: Gyergyószentmiklóson vendégszerepel az Ifjú Szivek Táncszínház: Hontalanítás

Gyergyói dallamok Kodály szerzeményeiben

kodalyplakatA Kodály-év gyergyói záróakkordjaként emlékkoncertre várjuk közönségünket november 8-án este hét órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében. Egyik leghíresebb népzenekutatónk és zeneszerzőnk, Kodály Zoltán azon gyergyói dallamai kerülnek terítékre, amelyek a munkásságát egy életre meghatározták. Kodály Erdélyben először Gyergyóban gyűjtött népzenét 1910-ben. Ennek a gyűjtőútnak egyik hozadéka számos népdalfeldolgozása is. Az emlékkoncert során, gyergyói zenészek közreműködésével szimbolikusan átevezünk a gyergyói dallamok hullámain az értől a tengerig.

Közreműködnek:

Bordos-Nagy Kinga: zongora
Kercsó Anna, Siklódi István Attila: ének
Benedek Tibor Magor: ének, gardony, előadó

Gyergyói adatközlők:

Balla Juliánna: ének
Bartalis Ferenc: hegedű
Szőcs János: furulya
Vizoli Demeter: ének

Műsoron: gyergyói forrású vokális Kodály szerzemények.

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. A koncertre érvényesek az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek. 
Jegyek ára: felnőtteknek 15 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 12 lej. Helyfoglalás a 0266/361.992-es vagy a 0787/755.294-es telefonszámon.