Anunţ pentru ocuparea postului de referent cultural

Kategória: Hirek

25-01-2017

Centrul Cultural Gheorgheni organizează concurs în perioada 22.02.2017, la sediul instituţiei din Gheorgheni , b-dul Frăţiei, nr. 9.

Anunţ  nr.14 din 25.01.2017

Centrul Cultural Gheorgheni organizează concurs în  perioada 22.02.2017, la sediul instituţiei din Gheorgheni, b-dul Frăţiei, nr. 9. pentru ocuparea  postului de referent cultural din cadrul Compartimentului de Organizare Evenimente, Marketing.

Date privind funcţia:

–        vacantă

–        denumirea: referent cultural

Probe stabilite pentru concurs:

–        data predării lucrării scrise: 13.02.2017, ora 15:00

–        interviul, în data de 22.02.2017, ora 9:00

Bővebben: Anunţ pentru ocuparea postului de referent cultural

Továbbvinni a viseletetvarrás hagyományát

Kategória: Hirek

kisneportikiren2 bCsíkszereda után szerdán Gyergyószentmiklóson is bemutatják Kisné Portik Irén Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte című könyvét. A szerdán 18 órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház Karancsi Sándor-termében sorra kerülő esemény előtt beszélgettünk a szerzővel.

Új kötet látott napvilágot. Hányadik ez a sorban, melyen Kisné Portik Irén neve szerzőként szerepel?

– Önálló kötetként hetedik, a társszerzői minőségben megjelentekkel együtt a tizedik kiadást megért könyvem.

– Milyen indíttatásból készült, és ha fejezetekre osztjuk, mit talál meg benne az olvasó?

– A könyv Csík-, Gyergyó- és Kászonszék népviseletének néprajzi elemzését, elkészítésének szabályait, a hajdani szövésmódozatok megismertetését, az öltéstípusok bemutatását és újraalkalmazásuknak lehetőségeit foglalja magába. Nem mellékes szándék vezérelt, amikor mindezt a Hargita Megyei Művészeti Népiskola kézikönyvének is megfeleltetve állítottuk össze. Természetesen azokra is gondoltam, akik valamiért nem fognak viseletet készíteni maguknak, de történetiségében, jelképeiben és egyéb sajátosságaiban közelebbről meg szeretnék ismerni ezt a csodálatos technikákat felölelő önazonosság-tudatunkat erősítő, mi több azt szimbolizáló közkincsünket.

Bővebben: Továbbvinni a viseletetvarrás hagyományát

Komolyzenei bérlet 2015/2016

Kategória: Hirek

TV komolyzenei berlet 2015-16kisebbTisztelt zenebarát közönség!

A zene a lélek anyanyelve, amely a szerencsésebbeket - a dajka dúdolásától a bonyolult zeneművekig - szárnyain röpteti egy magasztos, csodákkal teli spirituális létbe. Emberi létünk lényegének ez is része, a zene tehát életünk egyik összetevője. Azt is mondhatnánk, hogy zene nélkül nincs élet, s ha van élet, nem olyan élet.

Minden kor értékítélete a zenéjében is kifejeződik. Mi sem természetesebb, ha az éppen közkedvelt zene, lakmuszpapírként jelzi a lelkek emelkedettségét vagy éppen sivárságát.

Mielőtt ebbe mélyebben belegondolnánk, s a tömeghisztériák szintjén sikereket élvező zajmámorokra gondolnánk, biztosítsunk önmagunknak lehetőséget a klasszikus értékek bűvöletében töltendő zeneélvezetekre, melyre idén immáron negyedik alkalommal kínál alkalmat intézményünk.

A nagyérdeműt ezekkel a gondolatokkal és a továbbiakban felkínált programmal várjuk.

Kisné Portik Irén

igazgató

2015. szeptember 22.

Bővebben: Komolyzenei bérlet 2015/2016

A Székelyföldön zajlott Románia legnagyobb nemzetközi gitárversenye

Kategória: Hirek

A 8. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál kísérőrendezvényeként Románia legnagyobb nemzetközi gitárversenyére is sor került a Harmonia Cordis Egyesület szervezésében. A megmérettetésen 80 versenyző 5 kategóriában mérte össze tudását 2015. április 13–18. között.

A fesztivál meghívottai és résztvevői (koncertező művészek, tanárok, zsűritagok, versenyzők, kurzustagok) kilenc országból érkeztek: Ausztria, Magyarország, Németország, Franciaország, Dél-Korea, Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Románia és Kína.

A rendezvény koncertjei – az előző évekhez hasonlóan – idén is négy székelyföldi településen zajlottak párhuzamosan Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Árkoson (Sepsiszentgyörgyön), ahol teltházas koncerteket adtak a művészek. A meghívottak közül hét egyetemről nyolc egyetemi tanát is jelen volt. Az előadók közül kiemelnénk mind a négy városban fellépő Girán Pétert, a magyarországi Virtuózok tehetségkutató-verseny döntősét.

A fesztivál koncertjeire díjmentesen lehetett bejutni, illetve élőben is közvetítették azokat az egyesület weboldalán: www.harmoniacordis.org.

A verseny összdíjazása 6000 euró értékű volt, melyből a korhatár nélküli versenykategória fődíja egy 3000 euró értékű Constantin Dumitriu mestergitár volt. Díjakat még az amerikai D’Addario és a francia Savarez húrgyár, valamint a Hora hangszergyár biztosított.

Bővebben: A Székelyföldön zajlott Románia legnagyobb nemzetközi gitárversenye

17 országban használható a Székelyföldi Diákigazolvány

Kategória: Hirek

huEgyre népszerűbb a

Székelyföldi Diákigazolvány, levitra how long last a SIC Card, amelyet Kovászna, Hargita és Maros megyében már 5000 középiskolás vagy egyetemista használ kedvezményes szolgáltatások igénybe vételére.

Az akciót kezdeményező sepsiszentgyörgyi Centrum Studiorum Egyesület elnöke, Zsigmond József rámutatott: a diákigazolvány felmutatásával kedvezményesen lehet belépni kulturális intézményekbe, rendezvényekre, szórakozóhelyekre, de generic pharmacy árkedvezményt celebrex warnings biztosít orvosi szolgáltatásoknál, vásárlásnál, közszállítási járműveken és turisztikai szolgáltatóknál is.

A best online pharmacy generic levitra kártya celebrex generic használatával kedvezményeket biztosító több mint 200 intézmény, partner listáját a www.diákigazolvany.ro honlapon lehet követni, a SIC Card használói átlag 10 százalékos kedvezményt kapnak.

Bővebben: 17 országban használható a Székelyföldi Diákigazolvány

Évforduló

Kategória: Hirek

mozart

 

259 évvel ezelőtt, január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart, osztrák klasszicista zeneszerző.

 

 

 

 

Bővebben: Évforduló