Évforduló

Kategória: Hirek

mozart

 

259 évvel ezelőtt, január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart, osztrák klasszicista zeneszerző.

 

 

 

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart 1756. január 27-én született Salzburgban, a mai Ausztria területén Osztrák zeneszerző, az ún. „bécsi klasszikus" stílus és egyúttal az egész zenetörténet egyik legnagyobb muzsikusa.  Csodagyermekként bejárta majdnem egész Európát: első útján 1762-ben Münchenben és Bécsben lenyűgözte tudásával a hozzáértőket és az arisztokratákat egyaránt. A következő évben egy hosszabb út vette kezdetét, a német hercegségeken keresztül Párizsba, majd Londonba utazott. Ezen az úton írta első opuszait.

1769-ben apja mellett a fiatal Mozart is állást kapott a salzburgi hercegérsektől, de még ebben az évben Itáliába indult.

Rómában nagy feltűnést keltett azzal, hogy egyszeri hallás után, emlékezetből leírta Allegri Miserere-jét.

1781-ben független muzsikusként Bécsben telepedett le. 1782-ben elvette feleségül Konstanze Webert, a Mannheimben megismert Weber család középső lányát. Hat gyermekük született, de csak kettő élte meg a felnőttkort. Mozart Bécsben közeli kapcsolatba került Haydnnal és van Swieten báróval, 1785-től a szabadkőműves páholy tagja lett. Az 1786-ban komponált Figaro házasságának a bécsi bemutatót követő prágai előadás hozta meg az igazi sikert, a következő operát, a Don Giovannit Mozart már prágai felkérésre írta. Az egyre súlyosabbá váló anyagi körülmények beárnyékolták Mozart életének utolsó éveit: a Cosi fan tutte, a La clemenza di Tito és a Varázsfuvola időszakában a zeneszerző levelei már kétségbeejtő pénzügyi helyzetről tanúskodnak.

A zenetörténészek különböző véleménnyel vannak afelől, miként romlott meg a zeneköltő egészségi állapota. Különösen vitatott, hogy mikor ismerte fel halála fenyegető közelségét. A romantikus álláspont szerint Mozart állapota fokozatosan romlott, és művei tükrözik a fokozatokat. Manapság azonban néhány zenetörténész, fölhasználva Mozart utolsó évében folytatott levelezését, azt állapította meg, hogy Mozart jó hangulatban volt; családja és barátai számára megdöbbentő módon, hirtelen halt meg, 1791.december 5-én a Requiem írása közben, amelyet egy titokzatos, meg nem nevezett megrendelőjének komponált.

Mozart halálának közvetlen oka a halotti bizonyítvány szerint is vitatott. A legvalószínűbb a higanymérgezés vagy reumatikus láz. Az egyik feltételezés az volt, hogy Mozarttal a szabadkőművesek végeztek, mivel A varázsfuvolával túl sok szabadkőműves titkot árult el.

 Forrás: http://ezenanapon.hu/