A Székelyföldön zajlott Románia legnagyobb nemzetközi gitárversenye

Kategória: Hirek

A 8. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál kísérőrendezvényeként Románia legnagyobb nemzetközi gitárversenyére is sor került a Harmonia Cordis Egyesület szervezésében. A megmérettetésen 80 versenyző 5 kategóriában mérte össze tudását 2015. április 13–18. között.

A fesztivál meghívottai és résztvevői (koncertező művészek, tanárok, zsűritagok, versenyzők, kurzustagok) kilenc országból érkeztek: Ausztria, Magyarország, Németország, Franciaország, Dél-Korea, Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Románia és Kína.

A rendezvény koncertjei – az előző évekhez hasonlóan – idén is négy székelyföldi településen zajlottak párhuzamosan Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Árkoson (Sepsiszentgyörgyön), ahol teltházas koncerteket adtak a művészek. A meghívottak közül hét egyetemről nyolc egyetemi tanát is jelen volt. Az előadók közül kiemelnénk mind a négy városban fellépő Girán Pétert, a magyarországi Virtuózok tehetségkutató-verseny döntősét.

A fesztivál koncertjeire díjmentesen lehetett bejutni, illetve élőben is közvetítették azokat az egyesület weboldalán: www.harmoniacordis.org.

A verseny összdíjazása 6000 euró értékű volt, melyből a korhatár nélküli versenykategória fődíja egy 3000 euró értékű Constantin Dumitriu mestergitár volt. Díjakat még az amerikai D’Addario és a francia Savarez húrgyár, valamint a Hora hangszergyár biztosított.

A gitárverseny öt kategóriájának nyertesei:

Junior kategória (10 év alattiak)

Kiemelkedő eredményt ért el:

Răzvan Bojan (Kolozsvár)

Clara-Maria Gherghita (Brassó)

Latyák Domonkos (Dabas, Magyarország)

A kategória (12 év alattiak)

I. helyezett: Alexandru Mare (Kolozsvár)

B kategória (15 év alattiak)

I. helyezett: Alexandru Grecu (Beszterce)

C kategória (19 év alattiak, illetve egyetemisták)

I. helyezettek:

Alexandru Grecu (Beszterce)

Mihail Petre (Bukarest)

D kategória (korhatár nélkül)

I. helyezett: Ji Hyung Park (Dél-Korea)

A fesztivált szervezői köszönetet mondanak valamennyi támogatónak. Kiemelnénk Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Sepsiszentgyörgy önkormányzatait, Palló Imre Művészeti Liceumot, a Communitas Alapítványt, dr. Verestóy Attila Alapítványt és külön köszönet a minden este népes nagyérdemű közönségnek.