Komolyzenei bérlet 2015/2016

Kategória: Hirek

TV komolyzenei berlet 2015-16kisebbTisztelt zenebarát közönség!

A zene a lélek anyanyelve, amely a szerencsésebbeket - a dajka dúdolásától a bonyolult zeneművekig - szárnyain röpteti egy magasztos, csodákkal teli spirituális létbe. Emberi létünk lényegének ez is része, a zene tehát életünk egyik összetevője. Azt is mondhatnánk, hogy zene nélkül nincs élet, s ha van élet, nem olyan élet.

Minden kor értékítélete a zenéjében is kifejeződik. Mi sem természetesebb, ha az éppen közkedvelt zene, lakmuszpapírként jelzi a lelkek emelkedettségét vagy éppen sivárságát.

Mielőtt ebbe mélyebben belegondolnánk, s a tömeghisztériák szintjén sikereket élvező zajmámorokra gondolnánk, biztosítsunk önmagunknak lehetőséget a klasszikus értékek bűvöletében töltendő zeneélvezetekre, melyre idén immáron negyedik alkalommal kínál alkalmat intézményünk.

A nagyérdeműt ezekkel a gondolatokkal és a továbbiakban felkínált programmal várjuk.

Kisné Portik Irén

igazgató

2015. szeptember 22.

A sepsiszentgyörgyi Georgius és a Csíki Kamarazenekar közös hangversenye

A 42 tagú szimfonikus zenekar ezúttal filmzenét játszik. Egyebek mellett megszólaltatják a Die Hard, Once upon a time in America, Cinema Paradiso, Schindler List, Tenkes Kapitánya, Indiana Jones, Batman, Szabadság Szerelem, Pirates of the Caribbean, Spiderman 3, Robin Hood, Back to the Future, Star Wars zenéjét. Közben a vetítővásznon részletet láthatunk az adott filmből. Az est karmestere a budapesti Werner Gábor.

***

Horváth Bálint szerzői estje

Horváth Bálint fiatal budapesti zeneszerző bemutatkozó estje, amelyen a zeneszerző Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Weöres Sándor és más költők verseire komponált dalai szólalnak meg Juhász Orsolya Anna, budapesti szopránének-művész előadásában, Horváth Bálint zongorakíséretével, illetve a zeneszerző zongoraművei is saját előadásában. Horváth Bálint nagysikerű, nemzetközi versenyeken is elismerésnek örvendő, 2014-ben teljes Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjas zeneszerző.

***

Codex Régizene Együttes

A Codex Együttes 1997-ben alakult a Brassói Transilvania Egyetem tanáraiból és hallgatóiból. Jelenleg hat csíkszeredai és egy sepsiszentgyörgyi tagja van.

Az együttes célja a XV–XVIII. századok muzsikájának korhű megszólaltatása korabeli és modern hangszereken. Repertoárjuk felöleli a reneszánsz és barokk kor tánc- és kamarazenéjét, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a Kárpát-medence magyar muzsikája a reneszánsz kortól napjainkig.

***

Gordon Trió

A Gordon Trió céljául tűzte ki, hogy népszerűsítsen két olyan basszushangszert, amelyről – bár széles körben használják különböző zenei műfajokban és stílusokban – vagy csak keveset tud a nagyérdemű, vagy nem is hallott róla: a nagybőgőről valamint a gordonkáról van szó.

Basszushangszer mivoltukhoz képest mindkét hangszernek nagyon sok arca van, ezt szeretné bemutatni a teljesség igénye nélkül ez az előadóest. A művészek, hangszertudásuk mellett, az est során segítségül hívják a retorika, valamint a vizuális technológiák segítségét, hogy a közönség minél tágabb képet kapjon e két világról. Ezt a célt szolgálja a kiválasztott zenei repertoár is, amely sokszínűségében kidomborítja mind a hasonlóságokat, mind a különbségeket.

***

Apostolache Zenó & Co. – Magic Tango

Apostolache Zénó zeneszerző, harmonikás, számos nemzeti és nemzetközi színházfesztivál díjával kitüntetett művész és a Grazioso Quartet (tehetséges zenészek, akik már számos koncertet, zenés előadást adtak határon innen és túl), a meghívottaikkal közösen (Gombocz Avar – vibrafon és Fazakas Attila – nagybőgő, mindkét művész a marosvásárhelyi filharmóniából) sikerült egyesítsék a merész harmóniákat, és létrehoztak egy kiterjedt hangzást, azt a benyomást keltve a hallgatóban, hogy egy kis zenekarral áll szembe. A jazz minden árnyalata jelen van, a ritmusok, a hangsúlyok épp úgy, mint a rögtönzött tánc. A repertoár a legismertebb művészek szerzeményeiből áll, a tangóművészek forradalmasítói, akik létrehozták a Tango Nuevo – Astor Piazzollat, erre a hét zenészre hangszereltek (Grazioso Association), és hozzátették az Apostolache Zénó-féle tangót.

***

Academic Clarinet Quintet

Iulian Rusu kezdeményezésére, 2008-ban alakult az együttes a Brassói Filharmónia tagjaiból (Iulian Rusu, Izsák Jenő és Ilie Carp). Az ütős hangszerekkel kiegészülve gazdagabb lett a hangszín, és új lelkületet kapott a formáció dinamikája. Az Academic Clarinet Quintet számos hangversenyt adott, repertoárjukban szerepel minden stílus és minden kor alkotója. A kifogástalan értelmező művészi képességekkel rendelkező művészek jól megválasztott műsorral készülnek, személyes előadásmóddal. Ezek a képességek hozzájárultak a zenekar megerősödéséhez, így rövid idő alatt ismert és méltányolt együttes lett.