Komolyzenei bérlet 2017/2018-as évad

 

 

rakaszplakat kisebb

Rákász Gergely: Reformation 500

Látványkoncert

 

2017. október 5., 19 óra

Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

Rákász Gergely 15 évesen, Magyarország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1000 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. Hét szólóalbuma jelent meg.

A reformáció közelgő ötszázadik évfordulója alkalmából Luther életéről és koráról szól a Reformation 500 című műsora.

A történelem viharát Mozart nagy f-moll Fantáziája, a virágzás, és ellenreformáció korát Bach muzsikája, a következő generációkra gyakorolt hatását César Franck gyönyörű a-moll Korálfantáziája mutatja be. Ezeket és a többi megszólaló remekművet is Papp Norbert festőművész külön erre az alkalomra készült, mozgó, történelmi, vetített rajzai kísérik. A látványkoncert tehát egyszerre zenei és esztétikai élmény miközben a kommentárokkal könnyebben helyezzük el magunkat a történelem ezen szakaszában.

 


 

kodaly zoltanGyergyói dallamok Kodály szerzeményeiben

Közreműködnek gyergyói zenészek

 

2017. november 8., 19 óra

Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

 

Az idei Kodály-év gyergyói záróakkordjaként olyan emlékkoncertre kerül sor, amelyben egyik leghíresebb népzenekutatónk és zeneszerzőnk, Kodály Zoltán azon gyergyói dallamai kerülnek terítékre, amelyek a munkáságát egy életre meghatározták. Kodály Erdélyben először Gyergyóban gyűjtött népzenét 1910-ben. Ennek a gyűjtőútnak egyik hozadéka számos népdalfeldolgozása is. Az emlékkoncert során, gyergyói zenészek közreműködésével szimbolikusan átevezünk a gyergyói dallamok hullámain az értől a tengerig.

 

 


 

 amabile kisebbAmabile Trió

 

2018. január 18., 19 óra

Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

Az Amabile Trió 2012-ben alakult, alapító tagjai lelkes, fiatal zenetanárok, akiknek céljuk, hogy a mindennapi oktatás mellett tehetségüket a koncerttermek falai közt kamatoztassák. A tagokat egy közös cél vezéreli, mégpedig a hegedű, cselló és zongora gazdag irodalmának bemutatása és megismertetése a közönséggel. Repertoárjukban szerepelnek: F. Schubert, F. Mendelssohn, J. Brahms, A. Corelli, W. A. Mozart, L. v. Beethoven, E. Grieg, J. Haydn, V. Monti, Hubay Jenő, J. Strauss, F. Kreisler, Kodály, Erkel és Bartók művei.

A zenekar tagjai:

Péter Ernő – hegedű,

Lázár Zsombor – cselló,

Polgár Szabolcs – zongora.

 


 

party brass bandParty Brass Band

 

2018. február 22., 19 óra

Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

 

A Party Brass Band kilenc tagból álló együttes, amely 2016 tavaszán alakult Csíkszeredában.

Közülük többen aktív zenetanárok, azzal a céllal alapítottak zenekart, hogy megismertessék a fúvós hangszerek színességét, technikáját a közönséggel.

Repertoárjukat ismert slágerek alkotják a 80-as évek zenéjétől egészen napjainkig, de előszeretettel játszanak klasszikus zenei átiratokat is.

A zenekar tagjai

Anghel Melodin, Bálint István, Bálint Sándor – trombita,

Berze Albert – trombita és mellophone,

Benedek Szilamér (tenor), Illés Zoltán (bariton) – szaxofon,

Sándor László – harsona,

Bálint István – tuba,

Csiszér László – dobok.


 

Mercurium kisebbMercurium quartet

 

2018. március 22., 19 óra

Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

 

A Mercurium quartett előadásában Joseph Haydn Jézus Krisztus utolsó hét szava a kereszten című művét hallhatjuk. A hét tételes zenemű egyben prózai jellegű, a tételek között rövid ismertetővel, imádságokkal segít jobban megérteni Krisztus szenvedését, fájdalmát, önátadását, ugyanakkor az utolsó tétel mennydörgése jelzi bevégeztetett, Jézus győzött a halál felett.

A quartett tagjai:

Péter Ernő és Kelemen Gábor – hegedű,

Adorján Csaba – brácsa,

Lázár Zsombor – cselló.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

 


 


 

Bérletárak

  • Ambrus Éva szakmai, diák-, nyugdíjas és vidéki bérlet: 40 lej
  • Bálint Ákos bérlet: 50 lej

Jegyek ára: felnőtteknek 15 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 12 lej.

Jegyek és bérletek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig.

Elérhetőség: Gyergyószentmiklós, Testvériség sugárút 9 szám, tel./fax: 0266/361.992, 0787/755.294, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , web:www.gymk.ro

 

 


 

Felhívás

Tisztelettel kérjük nézőinket, amennyiben szeretnék megtartani a tavalyi évadra váltott helyüket a 2017/2018-as évadban is, jelezzék szándékukat a 0787/755.294-es telefonszámon, vagy személyesen a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában legkésőbb szeptember 25-ig.