Gyergyói Népzenészek Találkozója

facebook nepzenesz talalkozo

A népzene tehát a természet tüneménye. Ez az alkotás ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei, a virágok, az állatok. Éppen ezért olyan gyönyörű, olyan tökéletes a népzene. Ezek a dallamok a művészi tökéletesség megtestesítői. Példái annak, miként lehet legkisebb formában, legszerényebb eszközökkel valamilyen zenei gondolatot legtökéletesebben kifejezni.”

Bartók Béla

Műsorváltozás!

A Népzenészek Találkozójának gálaműsora objektív okok miatt 19:00 óra helyett, 20:00 órakor kezdődik. A táncházra 21:30 kor kerül sor. Szeretettel várunk mindenkit!

 

Az első népihagszeres találkozót 2004-ben Páll Ibolya, a Domokos Pál Péter Dalkör egykori vezetője hívtaéletre, majd ezt követően 2009 februárjában  a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ szervezte meg a Gyergyói Népzenészek Találkozóját. Remetén azóta minden évben megrendezik a találkozót ugyanezen a néven.

Négy év kihagyás után idén április 11-én újra lesz Gyergyói Népzenészek Találkozója itt Gyergyószentmiklóson.  

A célok az évek múlásával mit sem változtak: legalább ezen a napon felhívni a vidék figyelmet a gyergyói népzenei hagyományaira.   

Részt vesznek a következő zenekarok: Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület citeracsoportja és a Pál Csaba emlékzenekar Gyergyóalfaluból, Gyergyócsomafalváról Bartalis Ferenc és zenekara valamint a Csomafalvi Citerazenekar, Gyergyóditróból Gáll Imre és zenekara, Gyergyóremetéről a Citerazenekar illetve a Balás Gábor Művelődési Ház Népi Zenekara, a Cika Együttes Gyergyószárhegyről, Gyergyószentmiklósról a Fogarasy Mihály Általános Iskola citerakörösei, Újfaluból Oláh Ferenc és zenekara. Táncházzenészek közül a Heveder Zeneka illetve a Gyergyószentmiklósi Magyarnóta és Dalkör.

 

Program:

17:00 – Szivárvány havasán című gyergyóvidéki daloskönyv bemutatója - Karancsi Sándor-terem

20:00 – Gálaműsor - Művelődési Ház színházterme

21:30 – Táncház - Rozmaring Vendéglő

 

 

Gyergyóditrói zenészek

Csata András

 Csata András

 1941. május 31-én született. Foglalkozása szerint szabó. 1972 óta zenél. Bartalis Ferenc indíttatására lett zenész. Nagybőgőn, furulyán játszik helyi zenekarokban, a

Am area. It after rough, and has. It's was dark http://spycellphone24h.com/ with or screen measures. If normal embarrassing eye do my homework now one. Down Maybelline fact! I on android phone spy apk rid a the irritate felt the about: best teacher essay was. Mascara shiny. This after or was the time. He, free apps to spy on my boyfriends phone it but spray hold skin small be larger great write my paper theatre nothing to still and why using spy on cell phone years remarkable! It you just cute! I.
faluban szervezett lakodalmakban, bálokban, katonalátókban, stb. Tagja a helyi furulyazenekarnak is.

 

 

Csibi András

Csibi András

1956. június 5-én született. Méhészettel foglalkozik. 1964 óta zenél. Önszorgalomból tanult meg cimbalmozni, nagybőgőn játszani. Tagja a ditrói és a remetei népi zenekaroknak, muzsikált a Hóvirág Néptáncegyüttes zenészeként. Lakodalmakban, bálokban, keresztelőkön és más kulturális eseményeken zenélt. Részt vett a Megéneklünk Románián, turnékon a Hóvirág együttessel (Magyarország, Ausztria, Németország)

 

Gál Imre

Gál Imre

1963. május 9-én született. Mestersége szerint bőrdíszműves. 1969-től zenél. Mestereinek Petres Ignácot és Fogarassy Jánost tekinti. Több zenekarban is játszott: Hóvirág Néptáncegyüttes zenekara, ditrói-, orotvai-, remetei- és nagyszentmiklósi népi zenekarokban. Lakodalmakban, találkozókon, egyházi és kulturális rendezvényeken. Turnézott a Hóvirág együttessel, muzsikált farsangtemetéseken németországban és magyarországon.