Lezárták a kivizsgálást

Kategória: Rólunk írták

Lezárták a januári Nyírő-megemlékezés ügyét, a szervezők nem követtek el bűncselekményt – olvasható a nyomozást lezáró értesítésben. A dokumentumot, miszerint a vizsgálatot bűncselekmény elkövetésének hiányában beszüntetik, Crudu Irinel Valeriu gyergyószentmiklósi főügyész írta alá.

nyiro 0081_b

 

A most véget ért kivizsgálást egy januári esemény váltotta ki: az Ethnographia Gyergyoiensis Alapítvány nevében Kisné Portik Irén, a Rákoczi Szövetség részéről Selyem Antónia kezdeményezte megemlékezés megtartását Gyergyószentmikóson Nyírő József születésének 125., Tompa László halálának 50. évfordulójára. Kisné javaslatára – aki az önkormányzat kulturális felügyelői munkakörét is betölti – a város saját programjai sorába emelte be az eseményt. Ám még mielőtt sor kerülhetett volna az ünnepségre, tiltakozásának adott hangot a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége (FCER) amiatt, hogy a „gyergyószentmiklósi hatóságok” megemlékezést rendeznek Nyírő József író tiszteletére.

 

Nyírő nem méltatható

Aurel Vainer parlamenti képviselő, a szövetség elnöke felszólította a belügyminisztériumot, a főügyészséget, a Hargita Megyei Prefektúrát és Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalát, hogy foganatosítsanak határozott és sürgős intézkedéseket az akció megakadályozása érdekében.

„Szövetségünk nem ért egyet azzal a nézettel, miszerint egy író vagy művész esetében a művet szét lehet választani a politikai tevékenységtől, hiszen az ideológia befolyásolja az alkotást” – állapítja meg közleményében az FCER. A szervezet a magyarországi fasiszta kormány közismert támogatójának nevezte az erdélyi írót, és úgy vélte: még Nyírő írói munkásságának a méltatása is a fasiszta jelképek és személyek népszerűsítését tiltó, 2006/107-es számú törvény hatálya alá esik. A megemlékezésre mégis sor került, melyet ügyészségi vizsgálat követett.

Nyomozás a szervezők ellen

Kihallgatták Kisné Portik Irént, Selyem Antóniát kezdeményezőként, Pál Leventét, a művelődési ház igazgatóját, illetve tanúként Balázs József festőművészt is. A június 28-án meghozott ügyészségi döntést 30-án kézbesítették Kisné Portik Irénnek, melyben részletesen olvasható az eljárás folyamata, a tanúk által elmondottak alapján az esemény mozzanatai, résztvevőinek száma.

Olvasható benne az is, hogy az Elie Wiesel Romániai Holokausztkutató Nemzeti Intézettől kapott átirat szerint nem létezik olyan dokumentum, amely szerint Nyírő Józsefet bűnösnek találták volna fasizmus, rasszizmus vagy más, közösség ellen elkövetett bűntényben. A Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségétől kért bizonyítékok, dokumentumok kapcsán válaszként az érkezett, hogy újabb aktákkal ugyan nem tudnak szolgálni, de „Nyírő zsidóellenessége közismert volt”, és ezt internetről levett írásokkal kívánták alátámasztani.

A gyergyószentmiklósi ünnepségen nem olyan személyről emlékeztek meg, akit elítéltek volna az emberiség ellen elkövetett bűntény miatt, és fasiszta, idegengyűlölő, zsidóellenes gondolatok népszerűsítésére sem került sor a rendezvényen, így a bűnvádi eljárást lezárják – tudjuk meg az ügyészségi átiratból, mely arra is kitér, hogy a feleknek e döntéssel kapcsolatban 20 napon belül van fellebbezési joguk a Hargita Megyei Ügyészségen.

 

„Jelentgetéssel nem lehet naggyá válni”

Egy érintettet, Kisné Portik Irént sikerült elérnünk, aki az ügy lezárása kapcsán elmondta: „Vannak olyan személyek, akik jelentgetésekkel akarnak nagyok lenni. A legnagyobb megvetéssel üzenem nekik, hogy a meghurcoltatás ugyan megvolt, de az eredmény nem az ő tisztességük malmára hajtja a vizet.”

szh.ro